Adásban:
Most

GYERMEKNAP AZ ÓVODÁBAN

Arcfestés, lufi hajtogatás, családi vetélkedő, zsákbamacska, ugráló vár, mobil játszóház, körhinta, mesevonat, büfé, vattacukor, ének és tánc – csak néhány a számtalan remek program közül, amit a Pingvines Óvoda előhúzott rejtélyes kalapjából a mai Városi Gyermeknapon, május 21-én. A ragyogó napsütéses délelőttön egy percig sem unatkoztak a gyerekek; kézműves foglalkozások, gyöngyfűzés, agyagozás, arcfestés, horgászat, akadálypálya várta a csemetéket. A rengeteg program mellett benépesült a színpad is, a TESZ-VESZ Táncház műsorát, a Katica csoport mese dramatizálását, a Micimackó, a Mazsola és a Csiga-biga csoport táncait és előadásait is láthatták az érdeklődők. Az óvodások szereplését követően az óvónők is megmutatták színészi adottságaikat, a Kiskakas gyémánt fél krajcárja című előadásukkal. Ezt követte az abonyi Kipp-Kopp zenekar zenés műsora.
A táncokat látva megkértük Tóth Tiborné óvónőt, hogy meséljen a Táncházzal kapcsolatban.
A tánc szeretetére való nevelés 17 éve merült fel Tóth Tiborné részéről, azóta tanítja be ugyanis a gyerekeket különböző táncokra, melyekkel városi rendezvényeken is felléptek már, de az óvoda falai között is gyakran szólal meg a zene. A TESZ-VESZ Táncházat 3,5 éve hozták létre Habonyné Urbán Orsolyával, melybe Tamasi Zoltánné Erika és Barabás Erika is besegített.
Nagyon büszke rá, hogy az elmúlt több mint 15 évben nem volt egyforma tánc, néha önmagát is meglepi az új és újabb ötletekkel. A táncokhoz ráadásul egyenruhát is terveznek, melyben szerencsére a szülők is partnerek. Persze nem szeretnék a szülőket megterhelni, így amellett, hogy a ruháknak kreatívnak és ötletesnek, pénztárcakímélőnek is kell lenniük.
 
- Nagyon jó hatással van a gyerekekre a tánc – mondja Éva –, fejleszti a ritmusérzéküket, megtanulnak a színpadon szerepelni, és nem mellesleg nagyon élvezik a mozgást. Sok volt óvodásom a későbbiekben is folytatta a táncolást, vagy lett színkör tagja – egészítette ki.
 
A tánctanítás mellett nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre is, hogy a gyerekek megtanulják és szeressék ápolni tradícióinkat, és elsajátítsák a régi magyar szokásokat. Lánya, Tóth Éva is régóta táncol; inspirálóan hatnak egymásra, hiszen mindkettőjük életében központi szerepet élvez ez a mozgásforma. Sokszor kísérte el lányát táncversenyekre az ország különböző pontjaira, ahol sok óvodás táncot látott, és innen is merített ötleteket.
 
A Pingvines Óvoda vezetése, óvónői és dajkái igazán kitettek magukért, és minden gyermek arcára igyekeztek mosolyt varázsolni. Állítom, hogy sikerrel jártak! Köszönjük nekik!
 
Beszámolt: Darányi Erika

ONLINE TV

LÁJKOLD FACEBOOK OLDALUNKAT!