Adásban:
Most

JÁSZBERÉNYI RENDKÍVÜLI TESTÜLETI ÜLÉS – 2021. 07. 19. – VERBÁLIS CSÖRTÉK RÖVIDÍTVE

JÁSZBERÉNYI RENDKÍVÜLI TESTÜLETI ÜLÉS – 2021. 07. 19. – VERBÁLIS CSÖRTÉK RÖVIDÍTVE

A kormányhivatal állásfoglalása szerint hívták össze a rendkívüli ülést, mely Budai Lóránt polgármester szerint ütközött az berényi testületi SZMSZ-ben leírtakkal, majd hozzátette, hogy kormányhivatal kötelezést nélkülöző jogi állásfoglalása pedig politikai megrendelésre született.

Új dolog nem történt, így a korábban is elhangzott és megismert verbális csörték zajlottak le, amit némi késéssel az önkormányzat tv-n is lehetett követni élőben. A három SZMSZ változást már 2020 ősszén szerette volna megszavazni a Fidesz-frakció és Dobrán Gyula, de a veszélyhelyzet okozta változások ezt nem tették lehetővé. Most igen.

Az első előterjesztés alapján a testületi ülések kizárólagos helye a városháza lesz kivéve katasztrófa helyzetekben. Erre a városvezetés gyávának nevezte az előterjesztőket, akik félnek a nép haragjától, mire a Fidesz-frakció a lakosági cirkuszt kizáró hatékonyabb testületi munkával, a nagyobb nyilvánosságot elérő közvetítés hiányával érvelt.

A második előterjesztés alapján Városüzemeltetési Bizottság vezetőjét Bobák Zsoltot, Bódis Béla váltotta, új tag Dobrán Gyula lett. Tamás Zoltán frakcióvezető röviden alkalmatlannak ítélte a posztra Bobák Zsoltot, amit Dobrán Gyula a Mi Hazánk képviselője többszörösen nyomatékosított. Budai Lóránt és Dobrán Gyula között újabb polémia hangzott el arról, hogy Dobrán végül, miért nem mondott le a Közbiztonsági Tanácsnok posztról, ha saját bevallása szerint sem tesz semmit. Erre válaszul a tanácsnok a labdát azzal passzolta vissza, hogy nem tesz, ha ellehetetlenítik.

A városvezetés szerint ezzel, a hivatalosan nem is létező Fidesz-frakció, végleg felrúgta a választási megállapodásokat, azzal, hogy egy „nem fideszes bizottsági helyre” is a saját képviselőjét ültették. A kormánypárti képviselők szerint, ha kell, akkor a következő SZMSZ módosításban ezt is pontosíthatják, hogy ők frakcióban dolgoznak, mely további jogosultságokat ad számukra, ha városvezetők ezt szeretnék.

Balogh Béla szerint ezek az előterjesztések csak a hatalomfitogtatásról és a pénzszerzésről szólnak. Tamás Zoltán szerint pont ilyen kifizető pozíciókat hozott létre a városvezetés, amiről nem esik szó. Budai Lóránt szerint a furcsa, hogy pont egy 365 milliós nyertes pályázat után tartotta fontosnak a kormánypárti képviselőcsoport a Közbeszerzési Bizottság megszűnését. Utóbbi jogosultságai a Városfejlesztési Bizottság feladatkörébe kerültek.

Később informális beszélgetéseken elhangzottakat osztott meg az Balogh Béla a képviselőkkel, melyre Dr. Szabó Tamás úgy reagált, hogy ilyen politikai inkorrektségből mindenki leszűrheti a tanúságokat.

Végül a szavazás előtt Tamás Zoltán kiemelte, hogy a városvezetésnek sokkal inkább a MALOM milliárdos problémájával kellene foglalkoznia, mellyel kapcsolatban Budai Lóránt vállalta a jogi, anyagi és erkölcsi felelősséget. A frakcióvezető szerint jelenleg a törvénytelen szerződésbontás okozta helyzet a város legnagyobb problémája.

Kérdőív

ONLINE TV

LÁJKOLD FACEBOOK OLDALUNKAT!